Actiedagen tegen invasieve planten in het Zoniënwoud

Actiedagen tegen invasieve planten

 op zondag 3 juni en 7 october 2018  om 14 uur

 

Dit jaar staan opnieuw twee actiedagen op de planning om de strijd aan te binden tegen invasieve planten in het Zoniënwoud, in samenwerking met Platform Zoniënwoud en het BIM.

Reeds sedert 2014 werden rooiacties georganiseerd  in zones waar de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) en de grijze streepjesbastesdoorn (Acer rufinerve) fel zijn opgerukt.

Doel van deze acties:

Door toedoen van de mens komen er steeds meer exotische soorten in onze natuur terecht. Meestal veroorzaken die geen problemen (vaak kunnen ze hier zelfs niet overleven). Maar sommige soorten kunnen zich wel vestigen. Ook in het Zoniënwoud verdrukken die invasieve exoten de inheemse planten.  Ons doel is ze te lijf te gaan.

Wil je onze inheemse planten helpen?

Geef dan je naam en contactgegevens door (tel. en e-mailadres) aan onze beheerder Steve BRAEM, bosingenieur, >. Je kan hem ook telefonisch bereiken op het nummer 0472 / 875 745.

Meer info: < > Platform Zoniënwoud waar je met je vragen terecht kan.

Met welk materiaal?

De zaailingen worden handmatig uitgetrokken: met goede werkhandschoenen kan je aan de slag (geen schoppen of hooivorken). Ook stevige stapschoenen en een lange broek zijn onmisbaar.

Datum en plaats van afspraak:

Zondag 3 juni 2018 om 14 uur

Wij komen samen in de buurt van de Drève de la Ramée. Neem contact op met Steve Braem voor nadere inlichtingen.

De rooiactie zal maximum twee uur duren.

Geef deze oproep door!

 

Hier volgt een kort verslag van onze actie op 1 oktober 2017:

"Actie tegen invasieve planten

Op zondag 1 oktober waren we 8 vrijwilligers die konden genieten van een open plek in het bos in de buurt van de Drève de la Ramée in La Hulpe maar ook van de vele paddenstoelen die er met de herfst verschijnen; fopzwammen, vliegenzwammen, russula, de kleine aardappelbovist ....We hebben er zelfs een bruine kikker gezien.

Maar we waren er niet alleen om natuurlijke wonderen te ontdekken: zo hebben we ongeveer tweeduizend zaailingen van de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) gerooid die een jonge eiken aanplanting verstikten. Zaailingen van lijsterbessen, beuken en esdoorns hebben zo wat aan ruimte gewonnen.

Rooiacties in het Zoniënwoud tegen invasieve planten zullen op 3 juni en 7 oktober 2018 georganiseerd worden. Voor meer informatie kunt U terecht bij <steve.c.braem[at]gmail.com"

Het rooien van de Amerikaanse vogelkers op zondag 1 oktober  2017  © Steve BRAEM   

  • 20171001_Amanite_tue-mouche20171001_Amanite_tue-mouche
  • 20171001_Prunus_serotina20171001_Prunus_serotina
  • 20171001_Scleroderme20171001_Scleroderme
  • arrachage invasives 09102016arrachage invasives 09102016

Website by woluweb light nospace mini

© 2018 Amis de la Forêt de Soignes - Zonienwoud Vrienden