Actiedagen tegen invasieve planten in het Zoniënwoud

Actiedagen tegen invasieve planten

 op zondag 3 juni en 7 october 2018  om 14 uur

 

Dit jaar staan opnieuw twee actiedagen op de planning om de strijd aan te binden tegen invasieve planten in het Zoniënwoud, in samenwerking met Platform Zoniënwoud en het BIM.

Reeds sedert 2014 werden rooiacties georganiseerd  in zones waar de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) en de grijze streepjesbastesdoorn (Acer rufinerve) fel zijn opgerukt.

Doel van deze acties:

Door toedoen van de mens komen er steeds meer exotische soorten in onze natuur terecht. Meestal veroorzaken die geen problemen (vaak kunnen ze hier zelfs niet overleven). Maar sommige soorten kunnen zich wel vestigen. Ook in het Zoniënwoud verdrukken die invasieve exoten de inheemse planten.  Ons doel is ze te lijf te gaan.

Wil je onze inheemse planten helpen?

Geef dan je naam en contactgegevens door (tel. en e-mailadres) aan onze beheerder Steve BRAEM, bosingenieur, >. Je kan hem ook telefonisch bereiken op het nummer 0472 / 875 745.

Meer info: < > Platform Zoniënwoud waar je met je vragen terecht kan.

Met welk materiaal?

De zaailingen worden handmatig uitgetrokken: met goede werkhandschoenen kan je aan de slag (geen schoppen of hooivorken). Ook stevige stapschoenen en een lange broek zijn onmisbaar.

Datum en plaats van afspraak:

Zondag 7 oktober 2018 om 14 uur

 Wij komen samen aan de parking van het Verrewinkelbos, Perckestraat in Ukkel. Neem contact op met Steve Braem indien nodig.

De rooiactie zal maximum één à twee uur in beslag nemen.

 

Geef deze oproep door!

 

Hier volgt een kort verslag van onze actie op 7 oktober 2018:

 

"Actie tegen invasieve planten
 
Het 15 ha grote bos van Verrewinkel is een overblijfsel van het Zoniënwoud dat zich ooit uitstrekte tot ver daarbuiten. Het is geclassificeerd als Natura 2000-gebied.
 
 Het is een beukenbos gemengd met eiken, haagbeuken en kastanjebomen. Op de zanderige grond groeien veel paddestoelen: russella, panteramanieten, fopzwammen, de kleine aardappelbovist....
 
Helaas zullen wandelaars die zich naar de oostkant van het bos begeven de onaangename verrassing krijgen om een melkachtig beekje met afvalwater uit de buurt te ontdekken. Laten we hopen dat de gemeente van Ukkel, eigenaar van het terrein, het nodige zal doen om het bos weer schoon te maken.
 
Op zondag 7 oktober 2018 heeft onze groep van 8 vrijwilligers ongeveer 600 jonge Amerikaanse vogelkersen (Prunus serotina)  verwijderd die spontane beukenzaailingen verstikten. Zo hebben we de jonge bomen wat meer ruimte gegeven, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen en dit klein stukje bos kunnen bestendigen.
 
De volgende acties tegen invasieve planten in het Zoniënwoud vinden plaats op 2 juni en 6 oktober 2019. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze beheerder, Steve Braem: steve.c.braem[at]gmail.com.".
 

 Bois du Verrewinkel 07102018

 Bos van Verrewinkel

 © Steve BRAEM

 

Het rooien van de Amerikaanse vogelkers op zondag 1 oktober  2017  © Steve BRAEM   

  • 20171001_Prunus_serotina20171001_Prunus_serotina
  • 20171001_Scleroderme20171001_Scleroderme
  • Amanite_tue-moucheAmanite_tue-mouche
  • arrachage invasives 09102016arrachage invasives 09102016

Website by woluweb light nospace mini

© 2019 Amis de la Forêt de Soignes - Zonienwoud Vrienden