Schotse Hooglanders in het Zoniënwoud

Sinds dit voorjaar 2014 was het begrazingsblok ' Grvenendael, Het Block ' in Groenendaal de thuis voor twee Schotse hooglanders, een stier en een koe. Met een beetje geluk weet jij de hooglanders te spotten. Een wandelroute loopt door het begrazingsblok.

 

 23 11 2015 160710 3

© Ludgard CALLENS   Aankomst van de  twee hooglanders op zaterdag 22 maart 2014

 

Wilde dieren

Historische bronnen maken al van in de middeleeuwen melding van grote grazers op de graslanden van het woud. Met twee Schotse hooglanders op de 7 hectare van de vroegere oefenrenbaan in Groenendaal is er nu, voor het eerst in 200 jaar, weer begrazing in het woud.

Eind november 2014 maakte een derde Schotse hooglander zijn opwachting in het begrazingsblok in Groenendaal. De twee andere hooglanders lijken het kalf van acht maanden al helemaal te hebben aanvaard. Het omheinde gebied kreeg een uitkijkplatform en een wandelpad, zodat ook wandelaars kunnen genieten van de nieuwe bewoners. Hou wel een veilige afstand, want de hooglanders hebben hun rust nodig en het zijn en blijven wilde dieren.

Via het uitkijkplatform kun je ook de vogeltrek spotten. Het platform is inmiddels opgenomen in de lijst van vogeltrekstations in Europa. Binnenkort worden vanaf dat uitkijkpunt trekteldagen georganiseerd.

 

©  Dirk RAES   De koe, de stier en het kalfje

 

 

Doel van het project

Schotse hooglanders hebben weinig verzorging nodig en zijn heel zelden agressief, waardoor ze perfect kunnen worden uitgezet in natuurgebieden. Grote grazers zoals de Schotse hooglanders zorgen bovendien voor een dynamisch natuurbeheer. Runderen houden zo het grasland open.

Dat een derde hooglander zijn opwachting maakt in het woud, heeft zo zijn redenen. Twee hooglanders volstonden inderdaad niet om het terrein open te houden. Maar dat is niet alles. De koe en de stier zijn ongeveer vijf jaar oud. Je zou verwachten dat ze aan hun reproductie zouden beginnen, maar blijkbaar moeten ze daarvoor in kudde leven. Nu een derde hooglander het koppel vervoegd heeft, zullen ze misschien aan nakomelingen beginnen denken. Afwachten dus....

Bron: e-Zoniën december 2014